Istorija rakije

Poreklo

Nije poznato kada je prva Rakija proizvedena, ali je jedna od najstarijih distilerija pronađena u Bugarskoj i datira čak do XI veka nove ere. Drugi dokazi ukazuju na to da je ovo piće bilo popularno u Srbiji još u četrnaestom veku, gde je čak spomenuto u čuvenom Dušanovom Zakoniku, prvom i najbitnijem pravnom dokumentu starog srpskog kraljevstva u kom je zapisano da je zabranjeno preterano uzivanje u ovom piću.

Veruje se da reč ­­,,Rakija‘‘ potiče od stare arapske reci ,,Al-Rak‘‘ što po nekim prevodima znaci znoj i to je bilo ime za piće koje su pravila daleka istočna kraljevstva tako što bi distilovali  vino od određenih drveta palmi. Sasvim je verovatno da je ovo piće došlo zajedno sa Turskim snagama na ove prostore a potom je na Balkanu i ostalo kako bi se pravilo i usavršavalo u Rakiju koju poznajemo danas.

Kako se tada pravila

Vekovima pre Rakija se pravila u posudama i aparaturama od pečene gline i uglavnom se pravila od šljive, voće koje je tada bilo jako rasprostranjeno i tradicionalno uzgajano u svim zemljama Balkana. Proizvodnja pića naglo je porasla u XVI veku verovatno zbog novonastale popularnosti kafana koje su počele da se otvaraju širom zemlje.

Od tada pa nadalje Rakija postaje najpopularnije piće u ovom malom ćošku sveta i prepoznato je i dan danas kao tradicionalno piće skoro svih zemalja na Balkanskom Poluostrvu. Kroz vekove ljudi su na ovim prostorima pronašli razne načine da pretvore skoro svako voće kojeg mogu da se dosete u Rakiju što čini ovo piće jedno od najraznovrsnijih na svetu. Stotinama godina se usavršavalo umeće pravljenja rakije i prenosilo znanje sa kolena na koleno, uz ovako bogatu istoriju i tradiciju vezanu za Srbiju i okolne zemlje nije ni čudo što je i dan danas Rakija jedno od najpopularnijih pića na Balkanu.