Zasto bas Rakija

Ovo je jedno jednostavno pitanje sa hiljadu različitih odgovora. Zašto volimo rakiju, zašto je toliko popularna, zašto je toliko duboko ukorenjena u srpsku kulturu i tradiciju i zašto nam je toliko stalo do nje, jednostavno zašto baš rakija?

Deo naše istorije

Ako želite da upoznate neki drugi narod, njihovu istoriju i tradiciju, dobar početak bi bio za trpezarijskim stolom. Nacionalna kuhinja govori o istoriji jednoga naroda isto koliko i njegovi spomenici i jezik koji govore.

Nije ništa drukčije i u ovom delu sveta. Srbija ima dugačku i bogatu istoriju a gastronomija igra jako veliku ulogu u svemu tome. Glavno obeležje većine naših praznika je pečenje praseta i dobra domaća rakija koja se pije sa prijateljima i porodicom.

Nije iznenađujuće da rakija ima posebno mesto u našem kulturnom nasleđu, ona se pravi na ovim prostorima već osam vekova. To je osamsto godina pravljenja i pijenja rakije što je dovelo do toga da ona postane neizostavni deo svih naših običaja i tradicija. Rakije je piće koje je blisko povezano sa našim nacionalnim identitetom, to je naše, Srpsko, piće.

Usavršavanje

Naravno osam vekova pravljenja jedne vrste pića govori o tome koliko je ono dobro, a i mi smo postali dobri njegovoj proizvodnji, što dovodi često i do male prijateljske konkurencije među onima koji je prave.

Pravljenje bolje rakije od komšije je verovatno bio naš nacionalni hobi jedan jako dug period vremena. Tako i dan danas mnogo porodica održava ovu tradiciju sa svojim malim distilerijama koje se nalaze svuda u zemlji i skoro svaka od njih ima poprilično dugačku istoriju pravljenja rakije.

Zvanično ili ne, uvek postoji jaka konkurencija između različitih brendova ili čak i malih porodičnih distilerija koje pokušavaju da nadmaše jedna drugu, a naravno i same sebe, tako nastavljaju ovu staru tradiciju a mi uživamo u izuzetnim rakijama koje oni proizvode.